WebShop

woensdag 13 april 2011

Interviews met de makers van de Stripkrant - Deel 1: Michiel van de Vijver

Je maakte de strip Joep voor de eerste BNS-Stripkrant, vertel er eens wat over?
Ik maak al een aantal jaar de jeugdstrip Joep, het is mijn langstlopende stripserie. Het lag dus voor de hand om voor de Stripkrant ook een aflevering van Joep in te sturen. De opzet van deze stripreeks is dat kinderen vanaf 7 jaar het goed zelfstandig moeten kunnen lezen. Ik hou het leesniveau van de strip dus scherp in de gaten en blijf bewust dicht bij de leefwereld van de doelgroep.


Ga je een strip leveren voor Stripkrant 2?
Jazeker. Ik denk dat ik weer een aflevering van Joep ga maken. Het formaat van zo'n krant is natuurlijk heel mooi, je krijgt niet vaak de kans dat je werk zo groot op de pagina afgedrukt wordt. Ik denk dat ik met mijn nieuwe bijdrage wat meer tijd ga besteden aan het tekenen van achtergronden dan ik normaal gesproken zou doen. Daar heb ik vaak niet de ruimte voor, maar nu heb ik een goed excuus. Maar allereerst een leuk idee bedenken natuurlijk.

Nog nieuwtjes te melden, waar ben je op dit moment mee bezig?
De laatste tijd ben ik steeds meer gaan schrijven, ook voor andere tekenaars. Ik schrijf voor tekenaar Rob Phielix de strip Neef Leo (Dolfje Weerwofje Magazine) en voor Maarten Gerritsen de strip Bruno de Bever (Roetsj). Daar is onlangs ook Dolfje Weerwofje, de strip bijgekomen, ook met Rob Phielix. Eén en ander is te zien in een strip/puzzel-boek dat deze maand in de winkels verschijnt, Dolfje Weerwolfje Strip-Doe-Boek. Ik vind het erg leuk om verhalen te vertellen en ik merk dat ik het uittekenen ervan niet per definitie zelf hoef te doen. De komende tijd ga ik mij nog meer met schrijven bezighouden en ook langere verhalen maken. Dat is immers het leukste.


Welke collega tekenaar (binnen of buitenland) verdient jouw aanbeveling?
Onlangs is de Belgische tekenaar André Geerts overleden, een stripmaker die ik erg hoog heb zitten. Hij maakte de stripseries Jojo en Mademoiselle Louise (niet vertaald in het Nederlands). Het zijn mooie, sfeervolle strips die hij soms zelf en soms met anderen schreef. Maar allemaal met veel liefde voor de figuren en het tekenen gemaakt. Het zijn verhalen met kinderen in de hoofdrol, maar niet per se alleen bedoeld voor jeugdige lezers. Onlangs is het laatste deel van Jojo in Nederlands uitgekomen, Mamy Blues. Erg jammer dat het de laatste is, hij is veel te jong overleden. 

Waar kan de lezer die onbekend is met je strips, je werk vinden?
Mijn werk staat in Dolfje Weerwolfje Magazine (Neef Leo en Geheim Agent G. Ruwel), jeugdbladen Inkie (Het dagboek van Mara) en Roetsj (Bruno de Bever en Joep). Maar het snelste is om naar www.joeptjoep.com te gaan, daar vind je de site van Joep. Uiteraard kun je ook op de site van onze striptekenstudio terecht. www.noodweer.nl. Als je daarna nóg meer werk wilt zien, kun je daar in onze handige webshop boekjes kopen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten