WebShop

zaterdag 2 april 2011

Een kijkje in de keuken: De Usherette


De voorbereidingen voor de tweede editie van de BNS-STRIPKRANT zijn in volle gang. We hopen iedereen al een beetje warm te maken. Tot aan het verschijnen plaatsen we op onze blog allerlei nieuws en wetenswaardigheden, geïllustreerd met schetsen en vol kijkjes in de keuken.

De BNS-Stripkrant Mascotte
Toen Gerben Valkema en Alex van Koten in de eerste helft van 2010 telefonisch aan het brainstormen waren voor Stripkrant 1 waren zij het er al over eens dat de krant ook een leuke opvallende mascotte moest hebben. Een beetje nostalgisch mocht het zijn maar vooral eentje die leuk was om te tekenen. Het werd iets tussen de Playboy Bunny en Robbedoes in; De Usherette.

Usherette
Een Usherette of Usher is de benaming van degene die vroeger in de bioscoop rondliep met een bak vol lekkers sigaretten en snoep. Een gastvrouw of heer die de weg wees naar de plaatsen in de bioscoop. Strip en film, dat staat niet ver van elkaar af... De telefoon was nog niet opgehangen of er plopte een e-mail binnen van Gerben die ondanks zijn drukke werkzaamheden voor de dagstrip Elsje al een snelle schets had gemaakt. Het leek hem leuk schetsen heen en weer te pingpongen en zo ontstond langzamerhand de tekening die het uiteindelijk geworden is.


The Dandy
Even een sprongetje terug in de tijd. Het is 1937. Er wordt stripgeschiedenis geschreven in talrijke Europese landen. Tijdschriften en stripkrantjes schieten uit de grond. Slechts een handvol bestaan er nu nog. We noemen er 2 , het Belgische Spirou en de Britse Dandy. The Dandy comic is een van de langstlopende nog bestaande stripbladen uit de UK. Het logo bestaat uit een bell-boy. Het is zeer aannemelijk is dat Rob Vel , de allereerste tekenaar van Spirou, (of Robbedoes, zoals we hem hier kennen ) mogelijk geïnspireerd is door de mascotte van het engelse stripblad. Spirou verscheen in 1938 op stripkrantformaat , The Dandy in 1937.

Bell-boy /Piccolo/ Usherette. De Usherette, past geheel in de lijn van de stripmascottes uit de Stripgeschiedenis. Zou de Stripkrant het ook 75 jaar volhouden? Aan de mascotte zal het niet liggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten