WebShop

maandag 15 augustus 2011

Interviews met de makers van de Stripkrant - Deel 8: Frans Hasselaar

Je werkt onder het Pseudoniem Frank Hollander, hoe dat zo?
Allereerst ben ik dol op pseudoniemen. Anagrammen, verborgen verwijzingen, erg intrigerend allemaal. De stripmakers van wie ik als kind strips las werkten ook bijna allemaal onder een pseudoniem; Hergé, Peyo, Morris. Ik durf ook net iets meer als m'n eigen naam er niet onder staat. Op Frank Hollander kwam ik toen ik besloot mijn strips op de Amerikaanse website Comics Sherpa te plaatsen. Voor Amerikanen is Frans Hasselaar vast een heel rare naam, dus koos ik de Engelse equivalent van mijn voornaam en een achternaam die mijn nationaliteit benadrukte. En zowel voor- als achternamen hadden nog evenveel letters ook!


Voor Stripkrant 1 tekende je Hogwashed een eigen strip, vertel eens wat meer over deze strip?
Het is een krantenstrip, elke aflevering telt drie of vier plaatjes, ik heb niet zo'n lange adem. Het heeft eigenlijk geen duidelijk thema, geen zich herhalende verwikkelingen. De grappen komen uit de karakters van de figuren voort. Een timide biggetje, een maffe kikker, een autoritaire walrus en een gefrustreerde eend. Ze leven allemaal in hun eigen wereldjes en de gesprekken die ze hebben staan bol van misverstand en onbegrip.


Je hebt ook weer een strip geleverd voor Stripkrant 2?
Klopt. Na acht maanden lang vijf strips per week te hebben gemaakt, zonder al te veel reacties uit de hoek van de Amerikaanse krantensyndicaten, ben ik met Hogwashed gestopt. Op de site kon je zien hoe vaak je strip door de redacteuren was opgemerkt, en dat was zelden het geval. De figuren staan me nog steeds na aan het hart en ik zoek nog naar een nieuwe strip om ze in te gebruiken, maar voor deze Stripkrant heb ik toch maar twee verse personages gekozen. Die ik overigens leuk genoeg vind om nog eens te gebruiken. Gelukkig past bijna alles wat ik maak wel in dezelfde wereld. 


Nog nieuwtjes te melden, waar ben je op dit moment mee bezig? Naast je werk voor Donald Duck?
Ik rommel in de avonduren aan een strip in een wat gestileerdere stijl. Mijn droom, of nee, mijn obsessie blijft toch de krantenstrip, en met een baan en een gezin moet je dan of snel kunnen werken, of met weinig slaap toe kunnen. En dat laatste kan ik niet. De Hogwashed karakters wil ik daar ook voor gebruiken, maar niet in de hoofdrollen. En alles moet ook Nederlandser, eigentijdser. Ik doe mijn best niet te veel te denken aan publicatie mogelijkheden. Als ik het niet betaald geplaatst kan krijgen moet ik misschien uitwijken naar een eigen site. Maar liever niet, ik ben nog van de papieren generatie.


Welke collega tekenaar (binnen of buitenland) verdient jouw aanbeveling?
Te veel om op te noemen. Van Schulz tot Crumb, van Hergé tot Windig en de Jong. Oh, en Luc Cromheecke (en Laurent Letzer) niet te vergeten, zo jammer dat ze geen nieuwe Tom Carbon verhalen meer maken...


Waar kan de lezer die onbekend is met je strips, je werk vinden?
De hele run Hogwashed is te vinden op http://www.gocomics.com/hogwashed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten